(untitled) (Informatica, 2024)
Problem načrtovanja sprejema pacientov (PASP) vključuje načrtovanje pacientovega sprejema, lokacije in časa v bolnišnici, da se dosežejo določeni cilji glede kakovosti storitev in stroškov, zaradi česar je problem kombinatorične optimizacije z več cilji in NP-težke narave. Poleg tega se PASP uporablja v dinamičnih scenarijih, kjer se pričakuje, da bodo pacienti prispeli v bolnišnice zaporedno, kar zahteva dinamično ravnanje z optimizacijo. Ob upoštevanju obeh vidikov, optimizacije in dinamičnega upoštevanja, predlagamo simulacijo za dinamično razporejanje pacientov, ki temelji na optimizaciji z več cilji, oknu in koordinatorju. Vloga optimizacije z več cilji je obravnavanje številnih mehkih omejitev in zagotavljanje nabora nedominiranih rešitev koordinatorju. Vloga okenca je zbiranje novoprispelih pacientov in predhodno nepotrjenih pacientov z namenom posredovanja koordinatorju. Nazadnje, vloga koordinatorja je, da iz okna izloči podmnožico pacientov in jih posreduje algoritmu za optimizacijo. Po drugi strani pa je koordinator odgovoren tudi za izbiro ene od neprevladujočih rešitev, da jo aktivira v bolnišnici in odloča o nepotrjenih bolnikih, da jih vstavi v okno za naslednji krog. Vrednotenje simulatorja in primerjava med več optimizacijskimi algoritmi kažeta superiornost NSGA-III glede na pokritost nabora in vrednosti mehkih omejitev. Zato je obravnavanje PASP kot dinamične optimizacije z več cilji koristna rešitev. NSGA-II je zagotovil 0,96 odstotka prevlade nad NSGA-II in 100-odstotni odstotek prevlade vseh drugih algoritmov